Smart home functies
Er zijn ontzettend veel slimme apparaten op de markt, ieder met zijn eigen functionaliteiten. Ontdek wat al deze functies inhouden door erop te klikken.
Een voice assistant biedt spraakopdrachten, spraakgestuurd zoeken en spraakgestuurde apparaatbediening, waardoor je een aantal taken kunt voltooien nadat je een spraakcommando hebt uitgesproken. De bekendste spraakassistenten zijn: Google Assistant, Siri, Amazon Alexa, Bixby en Cortana.
Slimme apparaten kunnen in combinatie met je GPS uitschakelen wanneer je de woning verlaat. Zo blijven er geen apparaten onnodig aan en bespaar je op jouw energiefactuur. Wanneer je terug thuiskomt, gaan de apparaten opnieuw aan.
If This Then That staat voor Als Dit, Dan Dat. Met deze functie stel je in dat een bepaalde handeling een andere actie tot gevolg heeft. Bijvoorbeeld ‘Als ik naar bed ga en mijn lampen uitschakel, dan moet de thermostaat naar 16 graden en het alarm ingeschakeld worden’.
Bij tweewegscommunicatie kan er gepraat worden in de deurbel aan de deur en jij kunt terug praten via je de app op één van je devices.
Met zoneregeling kun je de temperatuur in verschillende ruimtes afzonderlijk van elkaar instellen. Hierdoor kun je de badkamer verwarmen zonder automatisch de woonkamer te verwarmen (waar de thermostaat hangt).
Met bewegingszones kun je een specifiek gebied definiëren dat het slimme apparaat (meestal een camera of deurbel) in de gaten moet houden. Handig als iemand aan de deur staat. Alles buiten de zone wordt genegeerd.
Nadat een sensor beweging heeft waargenomen, reageert een ander slim apparaat, bijvoorbeeld door het inschakelen van verlichting of een alarm dat afgaat.
Gezichtsherkenning is een manier om te achterhalen of een persoon is wie hij zegt dat hij is. Dat kan op basis van meetbare eigenschappen van mensen.
Met routines kun je automatisch meerdere taken tegelijk uitvoeren. Je kunt een routine plannen voor als je die nodig hebt of een routine starten met een opdracht. Je kunt ook Thuis- en Afwezig-routines instellen die worden gestart als de eerste persoon thuiskomt of als iedereen het huis uit is.
Om slimme apparaten met elkaar te laten communiceren maak je zogeheten scenes aan. De scene zorgt er dus voor dat de routines wordt uitgevoerd; bij detectie van beweging door de bewegingssensor moet de gekozen lamp(en) aangezet worden.
Bij een multiroom systeem sluit je meerdere speakers op elkaar aan via een wifi verbinding en een app. Welke ruimte je ook inloopt je muziek volgt je.
Video of muziek, via internet rechtstreeks openen of afspelen op je devices, zonder dat dit op de harde schijf wordt opgeslagen.
Beamforming is het focussen van een Wi-Fi-signaal in een specifieke richting. De router bepaalt waar je apparaat zich bevindt en projecteert een sterker signaal in die richting.
Wanneer je door je pand of woning loopt, zorgt WiFi-apparatuur met seamless roaming ervoor dat de verbinding naadloos wordt doorgegeven wanneer de smartphone verbinding maakt met een ander access point in de buurt.
Met gebiedsafbakening bepaal je waar de robotstofzuiger wel en niet komt. Dit kan via een magneetstrip of door het schoonmaakgebied via een app op je smartphone in te stellen.
Met een aanwezigheidssimulator lijkt het alsof je thuis bent ook al ben je dat niet. Bij het aanzetten gaat de gekozen slimme verlichting automatisch aan wanneer het donker is tot het geselecteerde tijdstip.
Geofencing houdt in dat je onzichtbare grenzen instelt (virtueel gebied) in of rondom een bepaald gebied, bijvoorbeeld je pand of woning. Meestal gebeurt dit door een combinatie van GPS en de apps die je nodig hebt voor je smart home (apparaten).