Wat is een smart home protocol?
Een smart home protocol is een taal die ervoor zorgt dat slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren en verbinden. Bijvoorbeeld door lampen aan en uit te schakelen op afstand. Het bekendste voorbeeld van een smart home protocol is wifi of bluetooth. Bij veel nieuwe innovaties en markten zoals smart homes, denkt iedere fabrikant dat zijn of haar protocol de standaard hoort te zijn. Een protocol kan open, privé of via licenties werken. Sommige smart home systemen of slimme apparaten werken met meerdere protocollen en andere slechts met één protocol. Voordat je daadwerkelijk een smart home gaat inrichten is het belangrijk om te weten welk protocol geschikt voor jou is.
Z-Wave is een draadloos protocol dat met meer dan 1200 slimme apparaten werkt. Het is eenvoudig op te zetten en werkt op een lage frequentie, waardoor het niet stoort met wifi apparaten. Daarnaast is het is plug-and-play en verandert het slimme apparaten in draadloze repeaters, dit wordt een mesh-netwerk genoemd. Een nadeel is dat het 6 keer langzamer is dan ZigBee, maar het verbruikt minder stroom voor hetzelfde bereik. Oude en nieuwe Z-Wave protocollen werken met elkaar. Slimme apparaten van verschillende fabrikanten werken gemakkelijk samen.
ZigBee verbruikt weinig energie en maakt ook gebruik van een mesh-netwerk. Wel heeft het moeite om verschillende versies van ZigBee en slimme apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar laten te communiceren. Het kan ingebouwd worden in dimmers, deursloten, thermostaten en meer. Bijvoorbeeld op WeMo en Philips Hue. Het signaal gaat eerst vanaf je smartphone naar de router, naar je smart home hub, naar je router, en dan pas naar de Philips Hue lamp.
Thread is een draadloos protocol dat dezelfde frequentie als ZigBee gebruikt, ontwikkeld door bedrijven als Nest, Samsung, QUALCOMM en OSRAM. ZigBee en Thread communiceren met elkaar, waardoor apparaten onderling werken, zelf wanneer het wifi-netwerk uitvalt. Een mesh-netwerk behoort tot de mogelijkheden. Een voordeel van Thread is dat de apparaten via de cloud kunnen worden aangestuurd. De verbinding is AES beveiligd.
KNX is wereldwijd de open standaard voor de huis- en gebouwsysteemtechniek. Dit smart home protocol is niet gebonden aan een standaard, maar werkt via een getwiste tweedraadsverbinding, draadloze systemen, het lichtnet of IP/Ethernet. Het heeft een laag energieverbruik en is geschikt voor kleine en middelgrote installaties, een repeater is niet nodig.
Wifi
Iedereen kent dit smart home protocol. We gebruiken het dagelijks. Een nadeel van wifi kan zijn dat batterijen er snel door leeg gaan (kijk maar naar je smartphone) en de brandbreedte te laag is, omdat bijna alle apparaten in je woning wifi gebruiken. Hierdoor kunnen storingen ontstaan.
Bluetooth
Dit smart home protocol is ook bekend bij iedereen. Bluetooth gebruikt minder stroom dan wifi, maar het heeft een korter bereik en kan minder snel data versturen.
Insteon combineert zowel draadloze als power line-protocollen (via je stopcontact) in één slim netwerk voor smart homes. Slimme apparaten veranderen via plug-en-play in draadloze repeaters, dit wordt een mess-netwerk genoemd. De Insteon producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in winkels.
UPB en X10
Universal Powerline Bus (UPB) stuurt bedraad data tussen apparaten. Het is efficiënt en betrouwbaar, maar werkt niet samen met andere protocollen. Tevens is het niet draadloos, traag door de lage bandbreedte en niet te versleutelen.
X10 is een open industrie standaard dat al 40 jaar bestaat. De bedoeling was dat het X10 zou vervangen. Het is eenvoudig, heeft een zeer lage bandbreedte en is zeer kwetsbaar.